Relació entre la falta de son i la obesitat

Published : 2021-01-14 14:05:11
Categories : Default

Relació entre la falta de son i la obesitat

Realment hi ha relació entre la manca de son i l'obesitat ?. Sí.

Són molts els estudis que ens mostren que la quantitat i la qualitat de la son nocturn són factors rellevants relacionats amb l'obesitat. Actualment en països desenvolupats com el nostre s'ha constatat una disminució de la quantitat de la son nocturn i s'ha pogut comprovar que tant en nens com adults, això és un factor de risc per agafar pes i acabar desenvolupant una obesitat.

La llum elèctrica, la tecnologia, la major demanda laboral ... estan associades a una disminució de les hores destinades a la son, i la somnolència que això provoca s'associa a una disminució de l'rendiment cognitiu, més facilitat per patir accidents, una alteració de els patrons de son-vigília i dels patrons d'alimentació-dejuni. El somni, de la mateixa manera que la dieta i l'activitat física, és clau per a un bon creixement, el desenvolupament i el manteniment de l'estat de salut.

La causa concreta d'aquesta relació encara s'ha d'establir però de moment es parla que la restricció de son:

Incrementa la grelina i això provoca més sensació de fam, i principalment de ganes de menjar aliments rics en carbohidrats.

Disminueix la concentració de leptina i es crema menys.

Incrementa el to de el sistema nerviós simpàtic amb el qual s'estimula als estimuladors de la gana.

Disminueix la tolerància a la glucosa i la sensibilitat insulínica

Incrementa el cortisol plasmàtic.

Sigui com sigui, a la fin la manca de son tant en quantitat com en qualitat ens predisposa a patir obesitat, i l'obesitat ens predisposa a patir altres malalties importants com les embòlies cerebrals, els infarts cardíacs, la hipertensió, la diabetis mellitus, l'empitjorament de l'artrosi, problemes respiratoris i un llarg etcètera.

L'obesitat i el sobrepès són un problema tan gran a tot el món que ja es considera com una epidèmia. La seva prevalença i severitat van en augment, i els seus comorbiditats, pel que qualsevol cosa que puguem fer per prevenir-la, evitar-la i / o tractar-la ha de ser benvinguda.

Dra. RITA SAHÚN FONT

Llicenciada en medicina i cirurgia

COMB-28938

Màster en nutrició i dietètica.

Postgrau en homeopatia

Màster en medicina general

Màster tècnic en biorresonància.

La Rita SAHÚN I FONT

28938rsf@comb.cat

TEL: 607.228.849

Share this content

Add a comment

 (with http://)